201112 - Jaargang 9 - Martelaren en Mystici - afficheMartelaren en Mystici - Jaargang 9 - 2011/12
(klik op affiche voor uitvergroting)

We gaan op zoek naar martelaars en mystici uit onze tijd: 'wachters bij de Bron' die bewust hun leven gaven voor hun geloof in een liefhebbende God en voor hun medemensen. Wat was hun geloofsverhaal? Wat heeft die Godsvrienden bezield? Hoe zijn zij staande gebleven in het licht van genadeloze beproevingen? Hoe hebben ze hun angst overwonnen? Waarom blijft hun leven zo vruchtbaar tot vandaag? 

Kruisweg van de Stilte

kruisweg statie 7

Het nieuwe programma start met een inleiding van pater Dirk Hanssens osb over de Kruisweg van de Stilte die tijdelijk in de pandgang van zijn Abdij Keizersberg te bezoeken valt. Voor de contemplatieve dialoog wordt een beeld geprojecteerd van één van de staties. 

De kruisweg is een meesterwerk dat Armand Demeulemeester in 1979 in opdracht van de monniken van Westvleteren schilderde en dat in de Sint-Sixtusabdij niet bezocht kan worden. De meditatieve tentoonstelling in de kruisgang van abdij Keizersberg wordt omkaderd door een evenementenprogramma waaraan onder meer de stad Leuven en de KU Leuven hun medewerking verlenen.

Vader Emilian Kovch

Emilian KovchOnze tweede samenkomst is gewijd aan de figuur van Emilian Kovch. Vader Emilian was een priester in de Grieks-katholieke kerk van Oekraïne. Hij was gehuwd en had zes kinderen. Hij werd opgesloten en omgebracht in het concentratiekamp van Majdanek in de buurt van Lublin omwille van zijn hulp aan joodse medeburgers. In het kamp gaf hij geestelijke bijstand aan zijn medegevangenen, ongeacht hun ras of geloof. Hij zag zijn aanwezigheid daar als een missie en zelfs als een geschenk van God. De inleiding wordt verzorgd door Taras Khomych (KULeuven) in het Engels met vertaling. 

Monniken van Tibhirine

TibhirineHoe vandaag getuigen zijn? Met Ivo Dujardin (indrukwekkend video-interview) en Bert Claerhout 9 en 23 februari ontdekken we de betekenis voor ons leven als christen van ‘de droom van Tibhirine’ .

Wie de film gezien heeft of de boeken gelezen over het geloofsgetuigenis van de 7 Trappisten in Algerije kan niet anders dan zich afvragen wat deze mannen gedreven heeft om hun leven te geven voor hun geloof en hun zending van broederschap onder de volkeren en hoe zij te midden van angst en bedreiging zich niet alleen staande hielden maar hun onderlinge verbondenheid ook wisten te versterken en verdiepen. In het leerhuis van de contemplatieve dialoog luisteren we naar hun verhaal, we lezen uit hun geschriften en gaan met elkaar in dialoog over hun oproep aan ons om in een tijd van crisis en groeiende vertwijfeling getuigen te zijn van het evangelie van Christus. Hoe kunnen we in moeilijke omstandigheden groeien in onze vriendschap met Hem en in onze verbondenheid met elkaar? Hoe kunnen we een stapje verder gaan in de gave van onszelf naar zijn voorbeeld?

Dietrich Bonhoeffer

BonhoefferMaria Verhoeff verzorgt de inleiding rond de figuur van Dietrich Bonhoeffer, Duits theoloog en Nazi-slachtoffer van de Bekennende Kirche. In de contemplatieve dialoog lezen we een tekst over de "Stadia op weg naar de vrijheid" daterend van juli 1944.


 

 

Gelovig samenhuizen rond Jezus

samenhuizen

Contemplatieve lezing van christelijke teksten

Leerhuis

Open avondgebed, Net For God, Tiberiade groep

Avondgebed

In elke mens die aanklopt aan onze deur treedt God ons tegemoet

Ontmoeting

Het Godsvriendenhuis | België | CONTACT | Login